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ワインの抗酸化能に与える亜硫酸ナトリウムの影響
http://hdl.handle.net/10631/701
http://hdl.handle.net/10631/701a6ce790d-57bb-44c9-9f45-7e2ef80a190f
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
70010-009.pdf (744.8 kB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2010-03-29 | |||||
タイトル | ||||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ワインの抗酸化能に与える亜硫酸ナトリウムの影響 | |||||
タイトル | ||||||
言語 | en | |||||
タイトル | Effect of Sulfur Dioxide on Antioxidant Activity of Wine | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
杉田, 収
× 杉田, 収 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 赤ワインと白ワインは共に,人LDL(低比重リポタンパク)の酸化に対して強力な抗酸化作用を有している.ワインの抗酸化能は我々が開発したクメンヒドロペルオキシド/ヘモグロビン・メチレンブルー(CHP/Hb・MB)法で測定可能であった.赤ワイン(n=2),赤・白無添加ワイン(n=2),白ワイン(n=2)の抗酸化能は,それぞれ2200nmol/ml,350nmol/ml,830nmol/mlであった.ワインの酸化防止剤として添加された亜硫酸ナトリウムからの遊離型亜硫酸(二酸化硫黄)は,ワインが持つ天然の抗酸化物質のように振舞った.亜硫酸ナトリウムの添加目的はワイン中の酵素であるポリフェノールオキシダーゼの不活性化と,野生種酵母や細菌の増殖抑制である.ワイン中の遊離型亜硫酸(二酸化硫黄)の濃度は平均14.5mgと報告されていることから,ワインに添加された亜硫酸ナトリウムの抗酸化能はCHP/Hb・MB法では,約180nmol/mlと推定された.亜硫酸ナトリウム無添加ワインの抗酸化能は通常の赤ワインの1/6であり,白ワインの1/2であった.ワインの添加物である亜硫酸ナトリウムは我々にとっては好ましくないものと言われているが,無添加ワインの抗酸化能は低いレベルであった. | |||||
言語 | ja | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Red and white wines have potent antioxidant properties for oxidation of human low-density lipoproteins. The antioxidant activities of wine were determined by the cumene hydroperoxide/haemoglobin- methylene blue (CHP/Hb- MB) method that was developed by us. The antioxidant activities of red wine (n = 2), additive-free red and white wines (n = 2), and white wine (n = 2) averaged 2200 nmol/ml, 350 nmol/ml, and 830 nmol/ml, respectively. Sulfur dioxide as an antioxidant additive for wine behaved like natural antioxidants in wine.The purpose of sulfur dioxide is to inhibit polyphenol oxidase enzymes and to inhibit the growth of wild yeast or bacteria. The amount found in wine averages 14.5 mg/L as free sulfur dioxide. The level of antioxidant activity of sulfur dioxide in wine was estimated at about 180 nmol/ml by CHP/Hb- MB method.The antioxidant activity of additive-free wine was about one-sixth that of red wine and one-half that of white wine. It is commonly said of sulfur dioxide in wine that the taste is not pleasing. However, the activity of two kinds of additive-free wine was low. | |||||
言語 | en | |||||
書誌情報 |
ja : 学長特別研究費研究報告書 巻 16, p. 36-41, 発行日 2005-06 |
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書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11986773 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 活性酸素 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 抗酸化物質 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ワイン | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 亜硫酸ナトリウム | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | クメンヒドロペルオキシド/ヘモグロビン・メチレン | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ブルー法 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | active oxygen | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | antioxidants | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | wine | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | sodium sulfide | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | cumene hydroperoxide/haemoglobin・methylene | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | blue method | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
出版者 | ||||||
言語 | ja | |||||
出版者 | 新潟県立看護大学 |