WEKO3
インデックスリンク
アイテム
ワインに含まれるポリフェノールの抗酸化能
http://hdl.handle.net/10631/377
http://hdl.handle.net/10631/377fa1fd5ba-d0b3-4e70-89c0-d673104d927a
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
70016-016.pdf (929.9 kB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2010-03-28 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ワインに含まれるポリフェノールの抗酸化能 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Antioxidant activities of plyphenols contained in wine | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
石沢, 信人
× 石沢, 信人× 杉田, 収× 中野, 正春× 松戸, 隆之× 岡田, 正彦 |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 生活習慣病との関連で抗酸化能への関心が高まっている.しかし,抗酸化能の測定法は標準化されていない.私どもはクメンヒドロペルオキシド/ヘモグロビン・メチレンブルー(CHP/Hb・MB)法により赤ワイン6銘柄と白ワイン7銘柄,ポリフェノール類8種類の抗酸化能を測定し,下記のような結論を得た.(1)ワインは,常に赤ワインが白ワインよりも高い抗酸化能を持つとは限らない.(2)CHP/Hb・MB法によりポリフェノール類の抗酸化能が測定できる.(3)ポリフェノール類の抗酸化能の序列が,同一骨格を持つグループ内では,分子中の水酸基の数に依存する. | |||||
言語 | ja | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Using CHP / Hb・MB method, we measured antioxidant activity of red wine ( 6 varieties), white wine ( 7 varieties) and polyphenol ( 8 varieties). The main points are briefly summarized in the following outline. 1. Wine had high level of antioxidant activity, and not always red wine had antioxidant activity higher than white wine. 2. CHP / Hb・MB method could measure the antioxidant activity ofpolyphenols contained in wine. 3. Antioxidant activity of polyphenols depended on the number of hydroxyl group in their molecules within the same classification. | |||||
言語 | en | |||||
書誌情報 |
ja : 新潟県立看護短期大学紀要 巻 4, p. 127-133, 発行日 1998-12 |
|||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN10556238 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | クメンヒドロペルオキシド/ヘモグロビン・メチレンブルー法 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 抗酸化能 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ワイン | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ポリフェノール | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | cumene hydroperoxide / hemoglobin・methylene blue method | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | antioxidant activity | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | wine | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | polyphenol | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | 新潟県立看護短期大学紀要委員会 | |||||
言語 | ja |